Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK

longfunctie-onderzoek bij astma

Wat is astma?

Astma is een aandoening van de luchtwegen. Normaal zijn de luchtwegen wijd genoeg om gemakkelijk in en uit te ademen. Bij astma zijn de luchtwegen van tijd tot tijd vernauwd. Er kan minder lucht doorheen, het ademen gaat moeilijker en u wordt benauwd. U kunt last hebben van hoesten, slijm opgeven (uw luchtwegen kunnen vol slijm zitten), en een piepende of brommende ademhaling.

Waarom longfunctie-onderzoek?

Met een longfunctie-onderzoek meten we of uw longen goed werken. Zijn de luchtwegen vernauwd? En zo ja, hoe erg dan? Verder bekijken we welke medicijnen helpen en hoe goed ze dat doen. Wanneer u al medicijnen gebruikt, kunnen we zien of de dosis moet worden aangepast.

Waarmee wordt gemeten?

Uw longfunctie wordt veelal gemeten met een spirometer. Een spirometer staat op de praktijk, op het artsenlaboratorium of in het ziekenhuis Met een spirometer worden blaaskracht en andere kenmerken van uw ademhaling gemeten. Uw blaasgegevens worden opgeslagen in een computer en kunnen op een grafiek worden uitgeprint.

Wat wordt gemeten?

De spirometer meet de maximale hoeveelheid lucht die u kunt inademen of uitademen. Dit zegt iets over de inhoud van uw longen. Ook wordt gemeten hoeveel lucht u in één seconde kunt uitblazen. Dit zegt iets over de vernauwing van de luchtwegen.

Hoe verloopt het onderzoek?

Spirometrie is eenvoudig. De longassistente zegt precies wat u moet doen. U krijgt een klem op uw neus. U gaat rechtop zitten en sluit uw tanden en lippen om het mondstuk van het apparaat. U kunt hier gewoon door ademen. Vervolgens moet u diep in ademen en dan met kracht blazen. Het blazen wordt meestal nog twee of drie keer herhaald om een betrouwbaar resultaat te krijgen. Daarna krijgt u een luchtwegverwijder om in te ademen. De luchtwegverwijder werkt na 10 tot 30 minuten. Daarna wordt het onderzoek herhaald. Er wordt vervolgens gekeken of de werking van uw longen door de medicijnen verandert. Het totale onderzoek duurt 30 tot 45 minuten.

Voorbereiding

Als u voor het eerst een longfunctie-onderzoek doet, is het belangrijk dat u gedurende twaalf uur voorafgaand aan het onderzoek geen medicijnen gebruikt die de luchtwegen verwijden. Als u de luchtwegverwijder toch heeft gebruikt, is het belangrijk dat u dit vertelt voor het onderzoek begint. Gebruikt u al langere tijd longmedicijnen en komt u niet voor het eerst voor longfunctieonderzoek dan moet u vooraf even overleggen of u wel of niet met de luchtwegverwijders moet stoppen.

Hoe gaat het verder?

Met de resultaten van het onderzoek kunnen we kijken of u astma heeft. We kunnen de conditie van uw longen onderzoeken en de behandeling nauwkeurig afstemmen. Wanneer we het onderzoek later herhalen kunnen we uw longconditie goed volgen. Gebruikt u ontstekingsremmende middelen dan wordt uw longfunctie een keer per jaar onderzocht.

Patienteninformatie: Longfunctie-onderzoek (spirometrie)